"Regândește" (Analizează, Rehotărăște-te)
Cel mai greu e să începi să faci ceva, e mai dificil de cat să continui. Acesta e primul pas spre o viață mai sustenabilă, începutul. Și începi gândind, analizând stilul tău de viață, ce poți schimba și ce poți îmbunătății (treptat bineînțeles). Mă gândesc la asta și analizez în timp ce răsfoiesc o carte ("Home - Easy tips for everyday sustainable living" - Kezia Neusch - https://carturesti.ro/carte/home-858984344?p=1). Și mă gândesc cum să încep. Să încep cu explicarea termenului principal: sustenabilitate.
"SUSTENABILITATE - Calitate a unei activități antropice de a se desfășura fără a epuiza resursele disponibile și fără a distruge mediul, deci fără a compromite posibilitățile de satisfacere a nevoilor generațiilor următoare. Conferința mondială asupra mediului de la Rio de Janeiro din 1992 a acordat o atenție deosebită acestui concept, care implică stabilirea unui echilibru între creșterea economică și protecția mediului și găsirea de resurse alternative. Când se referă la dezvoltarea economică de ansamblu a unei țări sau regiuni, este de obicei preferat termenul sinonim dezvoltare durabilă." https://dexonline.ro/definitie/sustenabilitate
Deci, eu personal nu aș putea să am un stil de viata zero waste, 100% sustenabil (acum, instant) dar mici schimbări pot face (oricine poate face) și treptat, treptat poate (cu siguranță nu doar poate) voi trece la schimbări majore.
Personal consider că, cea mai mare problemă a mea este utilizarea produselor de plastic ce nu sunt reutilizabile (pot fi dar nu sunt). Sticlele de plastic, cele de apă sunt problema mea principală în acest moment. Am încercat un filtru de apă dar nu a fost pentru mine deoarece apa filtrată de el nu era buna pentru mine, în sensul ca era destul de acidă, eu având nevoie de o apă mai alcalină. Încă, mai caut o soluție pentru problema sticlelor de apă și mă gândesc să le duc la un centru de reciclare. Legat de centru de reciclare o să mai discutăm când o vă povestesc când încerc să sortez selectiv deșeurile (și cum îmi propun să fac asta fără să ocupe mult loc).
Scuze, dar în acest articol (și nu numai) voi sării foarte des de la un subiect la altul (sorry not sorry, așa gândesc și funcționez eu).
Începând de la analizarea sticlelor de plastic m-am tot gândit care sunt problemele mele, ce nu este sustenabil, ce obiceiuri proaste am. Și m-am tot analizat, cum și trebuie să fac în această etapă. Și mi-am cumpărat dischete demachiante reutilizabile pentru a nu mai folosii dischete de unică folosință (aveam și prosopele din acelea demachiante dar eu folosesc și dischete mai ales la aplicarea produselor de îngrijire) însă voi consuma și dischetele existente pe care nu le-am terminat deoarece dacă am o alternativă mai bună nu înseamnă ca tot ce nu e bun trebuie aruncat deoarece e stupid și e wastefull să arunc produse bune fără să le folosesc, deoarece pentru producerea lor s-au folosit resurse și dacă le arunc, le arunc degeaba și produc și mai multa risipă și deșeuri.
Legat de resurse eu recomand tuturor să cumpere produse cât mai locale sau/și produse locale deoarece sunt mai sustenabile dar și sprijinim astfel afacerile locale și familiile din spatele acestora.
Revenind, ca să începi mai ușor, documentează-te și fă-ți o listă pentru început cu ce vrei neapărat să îmbunătățați.Aici e lista mea:
Problema plasticului, înlocuirea/reciclarea acestuia
Produsele cosmetice
Gunoiul - sortarea corectă a deseurilor
Buy local
Mâncarea - găsirea de soluții alternative
Problema "Coffee to Go" (în special în pandemie)
Mai multă documentare
O să trec prin aceste situați treptat alături de voi (și poate voi adăuga altele) prin fiecare etapă a drumului către un stil de viață mai sustenabil.
コメント