top of page
Search

BAUHAUS


Ar trebuii să încep cu începutul însă nu vreau. Vreau să spun că ador Bauhaus-ul, principiile, lucrările/obiectele, absolut tot și toate derivatele acestui curent (sorry not sorry, #mylove is Bauhaus așa că nu pot și nu am ce să zic negativ sau peiorativ despre acest curent artistic/arhitectural/etc.).

Dar să revenim la început, aceasta ar fi definiția din D.E.X. a cuvântului:

"BAUHAUS - școală de arhitectură și artă aplicată, înființată în 1919 de W. Gropius la Weimar și tranferată în 1925-1932 la Dessau. A unit instruirea tehnică cu cea artistică, în vederea obținerii sintezei tuturor artelor în cadrul unei arhitecturi funcționale. Reprezentanți principali: Paul Klee, Wassily Kandinsky, Johannes Itten, Josef Albers, László Moholy-Nagy." (https://dexonline.ro/definitie/bauhaus)


(Acum mă gândesc că ar fi fost frumos să încep în ordine cronologica această "serie" însă am vrut să încep cu ce îmi place.)


Deci, Bauhaus a început ca o școală în Germania ce dorea să educe într-un mod nou, dorea să unifice arta, arhitectura și designul într-un mod funcțional. Ca și curent artististic ei au fost influențați de expresionismul german (O să povestim altă dată dar aici e explicația de pe Wikipedia: "Expresionismul german este un termen general utilizat pentru a acoperi o serie de mișcări artistice care au apărut în Germania în preajma primului război mondial, care au atins apogeul în Berlinul anilor 1920" - shorturl.at/jqOX4). Aceștia respingeau convențiile tradiționaliste, simplificau forma și exagerau/accentuau culorile.


Acest curent (și școala) este influențat si de mișcarea artistică olandeza De Stijl (și despre acest curent vom povesti curând) prin ideile aduse și susținuse de Theo van Doesburg și de Constructivismul rus adus și implementat de El Lissittzky.


Bauhaus a fost un experiment reușit în designul educational ce încuraja studenții să lucreze cu diferite materiale și forme abstracte pentru a crea produse funcționale. Bauhaus avea o abordare expresionistă și multidisciplinară. Astfel își făcea studenții să pună la îndoială dacă obiectul îndeplinea funcția dorita. Aceștia "exploatau" forma și materialele pana ajungeau la rezultatul dorit (ce era și ergonomic și funcțional).


Bauhaus a influențat și designul grafic modern (și cel contemporan) prin intermediul lui Moholy-Nagy ce a implementat noi principii printre care și "New Typography" ce se concentra pe claritatea formei și a comunicării, și prioritizau asimetria și fonturile fără serife.


Dupa închiderea școlii din motive politice, curentul artistic și arhitectural a continuat să existe și să influențeze, chiar și în prezent este o sursă de inspirație continuă( & is my "true" love :))) ).


P.S. Vom mai discuta despre acest curent în curând, aceasta a fost doar introducerea.




Comments


Vrei să te abonezi?

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube

©2020-2021 Jurnal de Design - Teodora Orza - România

bottom of page