“DESIGN 1. Disciplină care urmărește armonizarea estetică a mediului uman, începând de la conceperea obiectelor industriale uzuale până la urbanism și amenajarea peisajului. 2 Modalitate de prezentare (estetică) a unui lucru. 3 Aspect exterior al unui lucru.” (DEX – Dicționar Explicativ al Limbii Române, Univers Enciclopedic, 1998)
Aceasta ar fi definiția din dicționar a cuvântului design. Tu ce părere ai? Consideri ca e destul de explicită definiția?
Am întrebat mai multe persoane, atât persoane din domeniu cât și persoane ce nu au un contact atât de mare cu designul (persoane ce nu lucrează/studiază/etc. în domeniu, zic ca nu au contact mare deoarece nu pot spune ca nu interacționează cu designul, zic asta deoarece eu consider că este imposibil să nu ai contact cu designul). Răspunsurile acestor oameni au fost foarte interesante mai ales dacă sunt raportate la definiția din dicționar dar și la domeniul din care provin aceste persoane. Am împărțit răspunsurile omenirilor astfel: designeri și persoane ce provin din alte domenii (domenii conexe și domenii ce putem spune ca nu interacționează cu producerea design-ului sau nu interacționează cu designeri în mod normal).
Răspunsurile persoanelor ce provin din alte domenii, părerile persoanelor din domeniile conexe designului sunt "negre" iar părerile "roșii" sunt ale persoanelor ce nu aparțin domeniilor conexe designului sau designului.
Eu consider ca designul nu este doar definiția aceea prea minimala din dicționar însa designul nu poate fi definit pe scurt și clar. Designul a fost mereu în centru vieții omului. Planificare și realizare oricărei acțiuni ce are un scop final poate fi numit proces de design iar orice încercare de a detașa designul de celelalte activități, de a devenii un domeniu independent este contrar acestuia, acesta fiind elementul primordial, elementul de pornire.
Designul este comunicare. Da, putem spune că vizual obiectul comunică însă trebuie să știm că, comunicarea nu este universal și obiectivă, nu există așa ceva deoarece nu toți avem aceeași educație socială și cultură, mediul din care provenim este diferit. Noi înțelegem anumite tipuri de comunicare dar nu le putem înțelege pe toate, comunicarea nu este total globalizată şi nu va fi niciodată din fericire aş spune eu datorită fondului nostru cultural diferit. Deci, comunicarea nu este neutra iar daca aceasta este ignorată bineînțeles că aceasta nu mai funcționează. Raportat la design dacă comunicarea este ignorata obiectul nu este un produs de design deoarece acesta nu își îndeplinește funcția cerută nu impusa, doar prin comunicare integrându-se nevoia in funcție.
Designul nu este doar estetic, nu se concentrează doar pe “carcasă” acesta are puterea de a schimb, de a crea modele noi și de a educa atât clienții cât și publicul și chiar și pe designer atât timp cât acesta alege o cale mai bună și își păstrează integritatea. Designul încearcă să îmbunătățească lucrurile ținând cont de nevoile oamenilor nu de interesul pieței.
Designul este totul și nimic în același timp în funcție de privitor și părerea acestuia, nu toți consideră că acesta merită sau că designul e design. Designul este imprevizibil deoarece se raportează diferit la fiecare om și la percepția acestuia, la condiția lui psihologică care îl face să aprecieze sau să disprețuiască. Din acest motiv designul este imprevizibil dar trebuie să aibă o semnificație (bineînțeles ca semnificația nu poate fii exact aceeași raportată la orice persoană).
Dar tu? Ce părere ai tu? Ce e designul?
コメント