Sigur ai auzit de Greta Thunberg (dacă nu google it), ea a putut să facă ceva așa că poți și tu. Orice mică schimbare contează așa că mai jos ai o listă scurtă dar eficientă de a elimina din plasticul cumpărat sau utilizat. E necesar să renunțăm la plastic deoarece este greu de reciclat și se descompune și mai greu în mediu.
#1 Renunță la paiele de plastic. Nu e necesar să le folosești. Dar dacă chiar ai nevoie sau așa te-ai obișnuit există alternative: paiele reutilizabile. Sunt super versatile (poți găsii din bambus, metal sau sticlă, ele se curăță ușor și în general vin cu o perie de curățat) și există și paie reutilizabile portabile daca ai nevoie de ele în călătorii sau când nu ești acasă. Pentru cei ce din diferite motive nu pot folosi paie reutilizabile pot să folosească paie din materiale biodegradabile. Gândiți-vă la țestoase când vreți să folosiți un pai de plastic!
#2 Pungile din punga cu pungi din sertarul cu pungi trebuie să nu mai existe. Dacă le ai du-le la un centru de reciclare sau folosește-le la un proiect artistic, sau refolosește-le dar nu le arunca direct. După ce ai scăpat de ele poți să folosești traiste sau pungi din hârtie, materiale textile sau materiale biodegradabile. Sau pur și simplu pune-ți cumpărăturile în geantă sau rucsac. Gândește-te că după ce ai golit sertarul cu pungi vei avea mai mult spațiu de depozitare. Traista de bumbac va venii cu tine mereu și așa nu o să o uiți acasă și nu o sa ocupe loc în dulap :p).
#3 Ce facem cu băuturile? E simplu să scapi de sticle. Nu mai cumpăra sticle de apa sau suc. I-ați o sticlă de sticla sau metal reutilizabilă și i-ați apa de acasă sau limonada sau ceai (sucul nu e sănătos oricum). La fel poți să faci și cu cafeaua sau poți să mergi în cafenelele tale preferate și să îți iei cafeaua la to go în cana ta reutilizabila. Dacă totuși îți cumperi băuturi încercă să le cumperi pe cele îmbuteliate în sticlă de sticlă (își păstrează mai bine proprietățile lichidele în sticla de sticlă de cât în plastic și sunt mai ușor de reciclat). Există sticle din materiale reciclate sau biodegradabile și poți opta pentru ele, dacă optezi pentru clasicul PET (sau alte sticle din alte tipuri de plastic) reciclează-le.
#4 Săpunurile solide în loc de săpunuri lichide. Nu mă refer doar la săpunurile de mâini, sunt și opțiuni bune de șampoane și săpunuri de corp. Poți încerca săpunuri concentrate ce le diluezi tu sau cu sticlă reciclabilă sau din materiale reciclate sau biodegradabile. Poți să-ți faci propriul săpun sau să găsești alternative locale și hand-made. Nu uita să verifici lista ingredientelor, este important ca acestea să aibă substanțe cât mai naturale și cât mai sigure și benefice pentru tine (poți verifica ingredientele online, există o sumedenie de site-uri ce fac asta pentru tine, tu doar introduci ingredientele, "ingredients check" google-it).
#5 Cum e mâncarea ta? Cea pe care o comanzi sau cumperi? Sper că nu în plastic.
Cu mâncarea pe care o comanzi crezi că e greu de aflat cum e împachetată? Nu e deloc greu, în prezent multe restaurante/bistro-uri/cafenele etc. specifică în ce sunt împachetate produsele comandate. Daca nu specifică poți să-i contactezi și să întrebi. Însă, cu mâncarea sau produsele alimentare cumpărate din magazine e puțin mai diferit. E important să cumperi doar cât ai nevoie, să nu contribui la risipa alimentară și tu. Multe produse au ambalaje din plastic așa că dacă le cumperi reciclează ambalajele. Cu alimentele la vrac poți să folosești săculeți sau caserole. (Ai sesizat mai nou ca supermarketurile au și de vânzare săculeți și susțin această mișcare?). Încearcă totuși să mergi și la piață sau la târguri să cumperi produsele locale sau de la producători/agricultori locali (mai bine susții afacerile mici și familiile din spatele acestora mai ales în situația actuală).
Comments