top of page
Search

Lectură & Design

Inițial m-am gândit să împart cărțile pe categorii dar după aceea m-am gândit mai bine și am ales această variantă. Cum designul este interconectat cel mai bine, (cel puțin, la început) aș recomanda niște cărți care nu se pliază doar pe o ramură a designului pentru că „designul înseamnă efort conștient și intuitiv de a impune o ordine semnificativă” („Design pentru lumea reală: economie umană şi schimbare socială”, Victor Papanek). Pentru mine există o ordine și o logică (nu doar cromatică :))) a cărților alese.

Ar fi oare indicat să specific de prima carte tipărită și despre “blackletter” (primul font, mult spus) sau lăsam asta pentru altă data? Nu cred că ar fi susținut mai bine titlul. Crezi că era nevoie de o introducere mai ales că acesta era primul articol? S-ar fi putut numii “articol pilot” ca în (cazul serialelor) dar aici vor fi mai multe articole poate până când voi considera ca va funcționa, până voi face “ordine semnificativă” aici ca să se numească design așa că am început direct. Acum hai să discutăm despre cărți ce au legătură cu site-ul atât cromatic cât și tematic.



1. Toată lumea vorbește despre branding și identitate vizuală dar și despre brand-uri și despre “a purta brand-uri” ar fi fain să citească această carte. Eu consider că este important să ști ce înseamnă branding-ul și o mică introducere în subiect nu strică niciodată.


2. Dacă vrei să ști mai multe despre artă nu iei neapărat un album de artă, s-ar putea ca și cartea care o iei nici să nu aibă cine știe ce imagini când vine vorba despre teorii ale artei. Îți recomand să citești o astfel de carte.


3. Titlul spune tot. Eu ce mai pot spune? Ca e super cartea, e genul acela de carte care o deschizi când vrei să afli chestii interesante dacă ești “fan” reviste/ziare/etc. (zic “fan” deoarece acum le poți avea și online dar e tare și îți oferă o altă satisfacție să le ai în format fizic), afli absolut tot (sau cel puțin foarte multe dacă consideri că exagerez cu absolutismul) și nu trebuie să o citești cap-coadă (așa cum spune și profesorul meu Florin Florea), citești doar ce te interesează atunci, cel puțin eu așa fac cu unele cărți.


4. Cartea este și nu este despre arhitectură. E captivantă (și ea și toată colecția), e accesibilă utilă și informativă (toate cărțile din serie sunt). Am ales-o pe aceasta și nu pe alta din serie deoarece nu e doar arhitectură. Carte e despre un proiect și o “revistă” care se numea “Case Study Houses” și aceasta se adresa aproximativ tuturor :)).


5. Dacă iți place grafica sau designul grafic (sau daca iți place designul sau arta în general) recomand să citești cartea aceasta despre istoria designului grafic deoarece e util și important să ști cum “a apărut” si cum s-a dezvoltat în funcție de societate și nevoile acesteia această ramură a designului.. Apropo e cool să fi informat.


Aici sunt titlurile cărților despre care vorbeam (ele apar și în imagine numerotate):


  1. Branding: A Very Short Introduction, Robert Jones, Oxford University Press, 2017

  2. Art, Simon Schama, Vintage, 2019

  3. Editorial Design: Digital and Print, Yolanda Zappaterra, Cath Caldwell, Laurence King Publishing, 2019

  4. Case Study Houses, Elizabeth A. T. Smith, Taschen GmbH, 2016

  5. Graphic Design: A History, Stephen J. Eskilson, Laurence King Publishing, 2019


Comentários


Vrei să te abonezi?

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube

©2020-2021 Jurnal de Design - Teodora Orza - România

bottom of page